2 cebule
1-2 ząbki czosnku
1 kurczak
sól
olej
przyprawa do kurczaka
1. Kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebule i czosnek obieramy, następnie cebulę kroimy w piórka i razem z czosnkiem wkładamy do środka kurczaka, następnie dokładnie spinamy wykałaczką.
2. Tak przygotowanego kurczaka całego dokładnie nacieramy solą i przyprawą, natartego odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
3. Po tym czasie kurczaka przekładamy na blaszkę do pieczenia, podlewamy olejem i pieczemy około 1 godzinę i 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Podczas pieczenia kurczaka często polewamy olejem z pieczenia, mięso wtedy będzie bardziej soczyste.
4. Gotowego i miękkiego kurczaka podajemy. Smacznego
Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną, pieczony w rękawie
Drugie danie z rękawa: kurczak z ziemniakami i marchewką
Kurczak w sosie słodko -kwaśnym
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu