Ziemniaczana lasagne

Ziemniaczana lasagne

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Dobra na obiad i kolację. Właśnie dzisiaj podałam taką ziemniaczaną lasagne.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • majeranek
  • 120 g sera żółtego
  • sól, pieprz

na beszamel:

  • 30 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Przepis na ziemniaczaną lasagne:

 

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach - muszą być pół twarde. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
  2. Mięso mielone obsmażyć na patelni. Wlać pomidory krojone wraz z sosem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Smażyć do zredukowania sosu pomidorowego.
  3. Beszamel: Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos można doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem. Warstwami wykładać kolejno: plastry ziemniaków, podsmażone mięso, beszamel. Górną warstwę powinien stanowić beszamel. Wierzch posypać startym żółtym serem. Piec 40-45 min w temperaturze 180 stopni.

Ziemniaczana lasagne gotowa. Podajemy i jemy:)) Smacznego

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy