Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Ziemniaczana lasagne

print Drukuj
Ziemniaczana lasagne

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.7

3 oceny

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Dobra na obiad i kolację. Właśnie dzisiaj podałam taką ziemniaczaną lasagne.

składniki
  • 600 g ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • majeranek
  • 120 g sera żółtego
  • sól, pieprz

na beszamel:

  • 30 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
sposób przygotowania

Przepis na ziemniaczaną lasagne:

 

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach - muszą być pół twarde. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
  2. Mięso mielone obsmażyć na patelni. Wlać pomidory krojone wraz z sosem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Smażyć do zredukowania sosu pomidorowego.
  3. Beszamel: Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos można doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem. Warstwami wykładać kolejno: plastry ziemniaków, podsmażone mięso, beszamel. Górną warstwę powinien stanowić beszamel. Wierzch posypać startym żółtym serem. Piec 40-45 min w temperaturze 180 stopni.

Ziemniaczana lasagne gotowa. Podajemy i jemy:)) Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!