Klasyczne leczo węgierskie

Klasyczne leczo węgierskie

Ocena:

52 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Prawdziwe dlatego, że dla wszystkich wielbicieli ostrych potraw leczo węgierskie to przysmak. Polecam przepis na klasyczne leczo.

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 6 pomidorów
  • 10 pieczarek
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 średnie cebule
  • 50 dag cienkiej kiełbasy (czasem można kupić paprykową)
  • olej
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Sposób przygotowania:

Klasyczny i sprawdzony przepis na  leczo:

  1. Rozgrzej olej w dużym garnku, następnie dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę, pokrojone w kostkę papryki, pieczarki i pomidory.
  2. Wszystkie składniki duś na małym ogniu 15-20 minut, po czym dolej 2 szklanki wody, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
  3. Leczo   powinno się przegryźć, więc gotujemy je na małym ogniu jeszcze 30 minut i podajemy w bulionówkach na gorąco.

Leczo   gotowe. Jak widać przepis na   leczo   jest prosty.
Smacznego!

Autor: Kasia

Polecamy nasze przepisy