Klasyczne leczo węgierskie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
52 Ocen
Ilość porcji: 8
Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Prawdziwe dlatego, że dla wszystkich wielbicieli ostrych potraw leczo węgierskie to przysmak. Polecam przepis na klasyczne leczo.
Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 6 pomidorów
- 10 pieczarek
- mały koncentrat pomidorowy
- 3 średnie cebule
- 50 dag cienkiej kiełbasy (czasem można kupić paprykową)
- olej
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Sposób przygotowania:
Klasyczny i sprawdzony przepis na leczo:
- Rozgrzej olej w dużym garnku, następnie dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę, pokrojone w kostkę papryki, pieczarki i pomidory.
- Wszystkie składniki duś na małym ogniu 15-20 minut, po czym dolej 2 szklanki wody, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
- Leczo powinno się przegryźć, więc gotujemy je na małym ogniu jeszcze 30 minut i podajemy w bulionówkach na gorąco.
Leczo gotowe. Jak widać przepis na leczo jest prosty.
Smacznego!
Autor: Kasia
Polecamy również
Leczo wegetariańskie
Leczo to nie od razu kiełbasa, a my nie musimy na każdy obiad bądź posiłek spożywać mięsa. Kuchnia wegetariańska jest ni...Leczo
Wspaniała potrawa jednogarnkowa jaką jest leczo to idealny obiad na jesienny czas, choć nic nie stoi na przeszkodzie, że...Leczo z mięsem
Gdy doskwiera głód, a brak czasu na szykowanie wykwintnych potraw, doskonale sprawdzi się leczo. Leczo to szybkie...Leczo
Sprawdzony przepis na leczo - pyszne leczo, bardzo pożywne idealne na obiad i nie tylko! Można serwować z pieczywem i kl...Leczo z pulpetami
Sprawdzony przepis na leczo - bardzo pożywne leczo, bo z dodatkiem mięsnych pulpetów! NA chłodny czas za oknem w...Zobacz więcej przepisów na: