Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Ocena: ★

59 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Dobre leczo z cukinii to prawdziwa bomba, i smakowa i zdrowotna. A jak zrobić leczo z cukinii? Bardzo łatwo, gdy wykorzysta się mój przepis na leczo z cukinii :) Bo przepis nie jest trudny, a leczo według przepisu smakuje doskonale. I szybko można je przygotować, więc do dzieła!

Składniki:

  • 20 dag dobrej kiełbasy
  • 4 cukinie
  • 2 cebule
  • 4 pomidory duże lub jak nie jest sezon to puszka pomidorów
  • 4 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól 
  • pieprz
  • papryka ostra
  • olej

Sposób przygotowania:

Jak przygotować leczo z cukinii:

  1. Paprykę myjemy, cebulę obieramy, a potem kroimy wszystko na niezbyt drobne kawałki. Kroimy kiełbasę w kostkę. Cukinię kroimy również w grubą kostkę, a pomidory, jak podlec, bo i tak podczas gotowania się rozpadną.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, aż się zezłoci. Dodajemy paprykę i mieszając chwilę smażymy. Dolewamy potem niecałe pół szklanki wody i pod przykryciem dusimy na małym ogniu.
  3. Gdy papryka będzie miękka, dodajemy kiełbasę i dusimy całość.
  4. Następnie do rondla wędrują pomidory, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz cukinia - wszystko mieszamy i na wolnym ogniu dusimy od czasu do czasu mieszając, aż cukinia będzie miękka. Ja zwykle obieram cukinię ze skóry, ale można pokroić ją ze skórą, wtedy musimy dłużej gotować nasze leczo.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy natkę oraz doprawiamy nasze leczo z cukinią, papryka, pieprz, sól - jak kto lubi.
  6. Leczo podaję z pieczywem, przyozdobione listkiem bazylii.

Przepyszne, smacznego!

Autor: Rafi

Polecamy nasze przepisy