Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Ocena: ★

34 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Leczo jest jednym z dań jednogarnkowych, które chętnie przygotowujemy i jeszcze chętniej konsumujemy. Przepis na leczo z kiełbasą, którą w tym przypadku są frankfurterki, jest banalny i każdy może przygotować leczo z kiełbasą. Pamiętam, ze kiedyś leczo było popularne zwłaszcza jesiennym czasem, ale teraz, gdy w każdym sklepie mamy niezmierzony wybór warzyw cały rok, to leczo można robić na okragło.

Składniki:

  • 30 dag frankfurterek
  • 1 duża cukinia
  • 2 czerwone papryki 
  • 2 żółte papryki
  • 3 cebule
  • 6 pomidorów
  • sól, pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • odrobina bazylii

Sposób przygotowania:

Leczo z kiełbasą:

  1. Do dużego garnka wlewamy olej i go rozgrzewamy. Kroimy w krążki cebule i wrzucamy do środka. Dalej dodajemy frankfurterki pokrojone w plasterki.
  2. Kolej na papryki, które kroimy w kostkę. I na koniec pokrojona w kostkę cukinia i pomidory.
  3. Wszystkie składniki dusimy 20 minut i podlewamy wodą (ok. pół litra).
  4. Gotujące się leczo  doprawiamy solą, pieprzem, paprykami, bazylią i podajemy po 20 minutach gotowania, np. z dodatkiem ryżu czy pieczywa. Ja zwykle jem leczo z pieczywem.

Smacznego

Autor: Karol

Polecamy nasze przepisy