Przepis na leczo

Przepis na leczo

Ocena:

23 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Dzisiaj przepis na leczo, bo w marketach mamy do wyboru całe mnóstwo jarzyn. Cieszą oko i podniebienie, dlatego postanowiłem przygotować leczo. Odrobina kiełbasy połączona z jarzynami i przecierem pomidorowym - takie jest leczo. Polecam przepis na leczo.

Składniki:

  • 1 duża cukinia (4 małe z lidla)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 6 pomidorów
  • 2 laski dobrej, cienkiej kiełbasy
  • przecier pomidorowy
  • pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra

Sposób przygotowania:

Leczo krok po kroku:

  1. Najpierw podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  2. Dodajemy sprawioną cukinię (obraną i wypestkowaną) kroimy w dość dużą kostkę i wrzucamy do garnka. Dolewamy 1 szklankę wody.
  3. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę, kawałki jarzyn: papryki, cebule, pieczarki, pomidory i zalewamy 2 szklankami wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze 5-10 minut. Nasze leczo  jest gotowe.

Smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy