Letnie ciasto

Letnie ciasto

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Ekstra wspaniałe lekkie ciacho! Na lato i nie tylko!

Składniki:

Ciasto:

5 jaj

5 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:

5 jaj

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietanka:

666 ml śmietanki 30%

3 galaretki truskawkowe

1,25 szkl wrzątku

Dodatkowo:

Bita śmietana w sprayu

Galaretka zielona

Galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt ciemny:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka- mieszamy łyżką. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Mieszamy, wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm.  i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut . 

Biszkopt jasny:

Przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny.

Śmietanka:

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie wlewamy tężejące galaretki i chwilkę miksujemy.

Galaretkę zieloną i pomarańczową rozpuszczamy osobno w mniejszej ilości niż napisane na opakowaniach. Przelewamy każdą z nich do dwóch szklanek (zielona w dwóch i pomarańczowa w dwóch szklankach). Odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie wkładamy na chwilkę do gorącej wody tak, aby można było łatwo wyciągnąć przygotowane galaretki ze szklanek.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt ciemny- troszkę śmietanki- jedna galaretkę kładziemy na środek a pozostałe rozmieszczamy po bokach w różnych odległościach- śmietanka- biszkopt jasny- dekorujemy bitą śmietaną w sprayu.

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy