Kremówka

Kremówka

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Kremówka jest delikatna i bardzo łatwa w przygotowaniu, wskazana na babskie pogaduchy ale i nie tylko:)

Składniki:

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego Gostyń 530g,
O,5 litra wódki,
1 łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Mleko w puszce gotować na małym ogniu przez 2 godziny (puszka musi być cała w wodzie) później studzimy.Łyżkę stołową kawy rozpuszczalnej zalewamy wrzątkiem( 1 szklanka wody) studzimy. Wystudzone mleko (masa kremowa) przekładamy do miski dodajemy 1szklankę zimnej kawy wszystko dokładnie miksujemy. Na sam koniec wlewamy pół litra wódki i też wszystko dokładnie miksujemy. Kremówkę przelewamy do szklanej butelki o pojemności 1 litr lub 2 butelki po O,5l. Chłodzimy całą noc. Następnego dnia jest gotowa do spożycia.

 

Kremówka najlepiej smakuje schłodzona. Polecam

# Tagi:

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy