Łosoś pieczony z pieprzem i kolendrą

Łosoś pieczony z pieprzem i kolendrą

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Ryba jest dobra na wszystko. Ten slogan głosi starą prawdę o zbawiennym skutku spożywania ryb. Dzisiaj proponuję danie ze szlachetnej ryby, jaką jest łosoś pieczony. Nie każdy lubi łososia, jednak upieczony nabiera szlachetności, a dzięki przyprawom dobrego smaku. Polecam, oto mój łosoś pieczony.

Składniki:

  • 40 dag łososia
  • 1 cytryna
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Żeby łosoś pieczony, trzeba go dobrze wybrać, przy kupowaniu. Sparzyłam się kilka razy na łososiu z dyskontów, więc teraz kupuję tylko z wiarygodnych źródeł.

  1. Przyprawy rozgniatam w moździerzu (również sól). Każdy kawałek łososia smaruję odrobiną oleju i obtaczam w przyprawach. Rybę zostawiam na całą noc w lodówce.
  2. Następnego dnia łososia piekę w brytfannie pod przykryciem (folia aluminiowa) przez 20 minut w temperaturze 180- 200°C.
  3. Upieczonego łososia podaję z dodatkiem cytryny.

Łosoś pieczony najlepiej smakuje z sałatką - smacznego!

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy