Penne zapiekane z brokułem i boczkiem

Penne zapiekane z brokułem i boczkiem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Makaronowa zapiekanka. Łatwe w przygotowaniu, smaczne danie na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 100 g makaronu penne
  • 1 nieduży brokuł
  • 100 g sera żółtego
  • mała cebula
  • 2 cząstki papryki konserwowej
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • ok. 12 zielonych oliwek
  • 10 plasterków boczku wędzonego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Brokuł podzielić na różyczki i sparzyć we wrzątku (osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, włożyć brokuł i pozostawić pod przykryciem na 5 minut) lub ugotować na lekko twardo - w zależności od upodobań.
  3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę, oliwki w plasterki, boczek w słupki.
  4. Naczynia do zapiekania spryskać oliwą. Włożyć makaron i pokrojone składniki (cebulę, paprykę konserwową, oliwki i boczek). Posypać oregano i majerankiem. Na wierzchu ułożyć brokuła. Polać słodką śmietanką i posypać tartym żółtym serem.
  5. Zapiekać w 180 stopniach na termoobiegu przez 15 minut.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy