Spaghetti z dynią i boczkiem

Spaghetti z dynią i boczkiem

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Spaghetti można robić na mnóstwo sposobów. Dzisiaj polecam mój pomysł na spaghetti z dynią i boczkiem. 

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 125 g boczku wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g dyni
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Przepis na spaghetti z dynią i boczkiem:

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody.
  2. Na patelni na oliwie smażyć przez około 3 minuty pokrojony na małe kawałeczki boczek.
  3. Dodać obrany i drobno starty czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię, doprawić solą i smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Na koniec dynia ma być całkowicie miękka, może się nawet rozpadać.
  4. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dodać natkę pietruszki i smażyć przez minutę.
  5. Dodać makaron oraz wodę z makaronu, wymieszać i gotować przez 1 - 2 minuty aż woda wyparuje.
  6. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę aż makaron troszkę przestygnie.
  7. W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera (2 łyżki sera odłożyć na koniec).
  8. Dodać do makaronu i wymieszać (jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć delikatny i kremowy sos).

Spaghetti z dynią i boczkiem wyłożyć do dwóch głębokich talerzy i posypać odłożonym serem. Smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy