Kurczak cacciatore z makaronem

Kurczak cacciatore z makaronem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Prosty przepis na kurczaka w winie czyli przepis na kurczaka cacciatore. Najlepiej smakuje podawany z makaronem. Polecam przepis kuchni włoskiej, bo jest naprawdę prosty a danie pyszne :)

Składniki:

  • 40 dkg makaronu
  • pieczony kurczak
  • dwa ząbki czosnku
  • pół kilograma pomidorów
  • cebula
  • kieliszek wytrawnego, czerwonego wina
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • łyżka octu winnego
  • kilka gałazek świeżej pietruszki

Sposób przygotowania:

Przepis na kurczaka cacciatore w winie w kilka kroków do przygotowania:

  1. Jeśli mamy kurczaka upieczonego w całości, to musimy go podzielić na kawałki.
  2. Następnie obraną cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. W tym czasie sparzamy pomidory, zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Mieszamy z cebulą i czosnkiem, podlewamy octem i winem, dodajemy listek laurowy.
  3. Nie przykrywamy patelni pokrywką, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy po doprowadzeniu do wrzenia około dwudziestu minut.
  4. Po tym czasie dodajemy kurczaka i wszystko jeszcze chwilę gotujemy.
  5. Kurczaka podajemy z makaronem, więc w tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. Wykładamy makaron na talerze, dodajemy kurczaka z sosem i posypujemy posiekaną pietruszką.

Pyszny kurczak cacciatore z makaronem gotowy. "_
Smacznego!

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy