Bardzo smaczne i syte danie. Muszle makaronowe nadziałam aromatycznym mięsnym sosem i zapiekłam z serem żółtym. Polecam.
Farsz:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
50 dag fileta z kurczaka
olej do smażenia
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
suszona bazylia do smaku
zioła prowansalskie do smaku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
30 dag sera żółtego
40 dag dużych muszli makaronowych
sól do gotowania
1 łyżka oleju
1. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć, następnie zmielić w maszynce.
2. Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, następnie wrzucić zmielone mięso i przesmażyć, dodać koncentrat i pomidory z puszki, całość dusić do miękkości i zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi.
3. Muszle makaronowe ugotować do miękkości w osolonej wodzie i delikatnie odcedzić.
4. Muszle napełnić farszem i ułożyć w formie żaroodpornej posmarowanej olejem.
5. Muszle posypać serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.
6. Następnie zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut.
7. Podawać gorące. Smacznego.
Kurczak cacciatore z makaronem
Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.
Kurczak z makaronem i warzywami
Makaron z sosem pomidorowym z pieczarkami
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu