Orientalny kurczak z aromatycznym makaronem

Orientalny kurczak z aromatycznym makaronem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Czasami z braku składników zaczynamy sami kombinować co można ugotować. Kiedy okazało się że w domu jest tylko kilka piersi z kurczaka i makaron nie pozostało mi nic innego jak włączyć wyobraźnię. Wyszło smacznie, ale trzeba było ten przepis troszeczkę poprawić - i tak powstał poniższy przepis na orientalnego kurczaka z aromatycznym makaronem.

Składniki:

500g makaronu fidelini

4 piersi z kurczaka

2 czerwone cebule

główka czosnku

zioła prowansalskie(można zastąpić świerzymi ziołami)

1/4 szklankiciemnego sos sojowy

4 łyzki sosu ostrygowego

2 łyżki pasty z tamaryndy

oliwa z oliwek

łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka kroimy na plastry/kawałki i zalewamy mieszanką sosu sojowego, ostrygowego i tamaryndy(dobrze mieszamy). Przykryte folią wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny.
  2. Makaron gotujemy al dente i studzimy zimną wodą.
  3. Na patelni z odrobioną oliwy z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w plastry a kiedy jest juz prawie gotowa dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze chwile aż czosnek sie zarumieni - nie spali!
  4. Na gorący grill elektryczny wrzucamy nasze plastry kurczaka i smażymy aż się zarumienią  (ja swoje plastry przekręcam ale to tylko dlatego że dolna część grilla mocniej przypieka) - orientalny kurczak!.
  5. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaje makaron, odrobinę oliwy z oliwek, masło i zioła prowansalskie. Podgrzewam na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu tak żeby makaron się nie podpiekł tylko porządnie zagrzał i złapał aromat ziół, czosnku i cebuli - aromatyczny makaron!
  6. Dodaje do tego jakieś "orientalne/chińskie"warzywa z patelni(mrożonka) i gotowe!

Smacznego!!

Autor: dubliner

Polecamy nasze przepisy