Bardzo smaczny pomysł na obiad. Smaczny, szybki i ciekawy w smaku. Dodatek brzoskwiń i soku brzoskwiniowego ubogaca i uszlachetnia to danie, kto spróbuje na pewno nie raz do niego wróci!
0,5 kg mielonej wieprzowiny, np. łopatki
Puszka pomidorów bez skórki
Pół puszki brzoskwiń
1 cebula
3 ząbki czosnku
Sól
Pieprz czarny
Słodka papryka
Świeży koperek (opcjonalnie)
Ser żółty (opcjonalnie)
Makaron ugotowany al. dente (np. muszelki)
Olej
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Podsmażyć na łyżce oleju. Do podsmażonej cebuli dodać mięso wieprzowe, zmielone wczesniej w maszynce do mięsa. Dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie usmażone.
Następnie wlać na patelnię puszkę pomidorów i dusić przez chwilę.
Brzoskwinie pokroić w kostkę i dorzucić do sosu. Wlać trochę soku z brzoskwiń i w razie potrzeby zagęścić sos mąką (ale nie jest to konieczne). Doprawić do smaku przyprawami.
Podawać z ugotowanym makaronem, można posypać po wierzchu posiekanym koperkiem lub startym żółtym serem.
Makaron razowy z sosem pomidorowym z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakiem i serem feta
Makaron z chorizo i sosem pomidorowym
Spaghetti z pomidorowo-kukurydzianym sosem
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu