Spaghetti ze szpinakiem i serem feta

Spaghetti ze szpinakiem i serem feta

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Polecam bardzo smaczną i prostą propozycję na syty i tani obiad. Smacznie i aromatycznie. Spaghetti ze szpinakiem i serem feta dla miłośników past!

Składniki:

Składniki na sos:

  • 3 ząbki czosnku
  • 45 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • gorąca woda
  • 20 dag sera feta (użyłam tłustej)
  • 1 łyżeczka przyprawy śródziemnomorskiej
  • 3 łyżeczki czubrycy zielonej
  • pieprz czarny do smaku

Dodatkowe składniki:

  • 5 dag sera feta (użyłam tłustej)
  • 20 dag makaronu spaghetti
  • sól do gotowania
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Wykonanie Spaghetti ze szpinakiem i serem feta:

  1. Sos: Szpinak rozmrażam i dokładnie odciskam z wody. Czosnek obieram i bardzo drobno kroję. Na patelni rozgrzewam olej ( tak około 2 łyżki ), wrzucam czosnek i przesmażam chwilę cały czas mieszając, uważam, żeby za mocno go nie przypiec bo będzie gorzki. Następnie wrzucam rozmrożony szpinak i przesmażam cały czas mieszając. Następnie podlewam niewielką ilością gorącej wody i duszę do miękkości. Na koniec dodaję przyprawy i ser, duszę tak długo aż ser się rozpuści ( można go rozetrzeć widelcem, wtedy szybciej się rozpuści ).
  2. W między czasie makaron gotuję w osolonej wodzie z olejem do miękkości i odcedzam.
  3. Na talerze nakładam porcje makaronu, sosu i pokrojonej w kostkę fety.

Spaghetti ze szpinakiem i serem feta podaję od razu gorące i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy