Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Łaciate ciasto kokosowo- makowe

print Drukuj
Łaciate ciasto kokosowo- makowe

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na makowiec, w łaciatym wydaniu :) Łaciate i piękne ciasto zasmakuje każdemu, bo smak jest nieziemski!

składniki
  • Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • Ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • Wkładka kokosowo- makowa:
  • 5 białek
  • ¾ szkl cukru
  • ¾ szkl suchego maku
  • ¾ szkl wiórek kokosowych
  • Masa:
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 0,33 szkl mleka
  • Masło
  • 2 łyżki spirytusu
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na makowiec w łaciatym wydaniu:)

  1. Najpierw musimy przygotować jasne ciasto i tak na początku wybijamy z jajek białka i ubijamy je na sztywną pianę z  cukrem. Nastepnie wsypujemy makę ziemniaczaną i chwilkę ubijamy. Na końcu wlewamy olej i ocet wymieszane ze sobą. 
  2. Teraz pora na przygotowanie ciasta ciemnego, więc żółtka jajek  i dwa całe jajka ucieramy dokładnie z cukrem mikserem do białości. Po czym wsypujemy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. 
  3. Ciasto jasne i ciasto ciemne układamy w foremce kupkami tworząc szachownicę. Wierzch delikatnie od góry mieszamy widelcem, pieczemy w 180 stopniach około 35 minut w formie 25/36. Studzimy ciasto i przekrawamy na dwie równe części.
  4. Kolejnym krokiem jest masa: trzy żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem. Gdy masa jest ciepła dodajemy kakao, mąkę pszenną i gotujące mleko. Jeszcze chwilę ucieramy. Chłodzimy. Ucieramy z masłem i spirytusem.
  5. Ostatnim krokiem jest wkładka kokosowo- makowa, którą robimy następująco: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Mieszamy i wykładamy na formę pieczemy do 40 minut w 180 stopniach.
  6. Tak powinno wyglądac przełożenie gotowego ciasta: połowa ciasta - połowa masy - wkładka - reszta masy - ciasto

Pyszny makowiec gotowy.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!