Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Makowiec drożdżowy

print Drukuj
Makowiec drożdżowy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.7

4 oceny

Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.

składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła
  • 10 dkg drożdży
  • 0,75 szklanki mleka
  • kilka kropli esencji arakowej
  • sok z połowy cytryny
  • margaryna do smarowania
  • masa makowa:
  • pół kg maku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • esencja migdałowa
  • paczka bakalii
sposób przygotowania

Makowiec drożdżowy przygotowuje się tak:

  1. Najpierw należy przygotować masę makową. W tym celu należy mak zalać wrzątkiem, wypłukać co zbędne, znowu zalać wrzątkiem i zostawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć, najlepiej przez sitko. Przecedzony mak mielimy trzy razy w maszynce do mięsa.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy do maku. Dodajemy też masło roztopione w rondelku i esencję arakową. Na koniec do masy makowej dodajemy bakalie.
  3. Teraz kolej na ciasto. Mąkę przesiewamy przez sitko i odsypujemy trochę, aby dodać do niej pokruszone drożdże, płaską łyżeczkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Roztrzepujemy białka i odstawiamy w chłodne miejsce, w tym czasie ubijamy z cukrem żółtka i dodajemy resztę ciepłego mleka. Masę żółtkową połączoną z sokiem z cytryny dolewamy do mąki w misce, dodajemy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy długo, posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
  5. Po godzinie ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki, wykładamy na każdy placek masę makową i zwijamy strucle.
  6. Makowce zawijamy w pergamin dość ciasno (ok. 1-2cm luzu) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni jakieś 40 - 50 minut.


Smacznego :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!