Ucierany makowiec z jabłkami.

Ucierany makowiec z jabłkami.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Makowiec z jabłkami piekłam pierwszy raz a przepis znalazłam w starym zeszycie. Wyszedł mi bardzo mięciutki i wilgotny. Od dzisiaj mój ulubiony makowiec. Polecam:)

Składniki:

Ciasto:

6 jajek

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru pudru

40 dag jabłek

20 dag zmielonego suchego maku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek kaszy manny

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

odrobina gorącej wody

 

Dowolna dekoracja:

kandyzowane owoce

cukrowa posypka

wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

1. Masło należy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijac po jednym żółtku i ucierać.

2. Następnie dodać mak, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Dokładnie utrzeć.

3. Jabłka umyć, osuszyc i obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do masy i dokładnie utrzeć.

4. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.

5. Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

6. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i wyjąć z blaszki.

7. Polewa: Kakao wymieszać w garnku z cukrem i odrobiną gorącej wody tak żeby powstała gęsta papka. Dodać masło i chwilę pogotować na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą cały czas mieszając. polewę zdjąć z ognia i mieszamy aż składniki się połączą, a polewa będzie szklista i gęsta.

8. Polewę rozsmarować na cieście i dowolnie udekorować. Odstawić do zastygnięcia polewy.

9. Po tym czasie ciasto pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy