8 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag mąki
13 dag margaryny
1 szkl cukru
Masa makowa:
10 orzechów włoskich
Skórka pomarańczy
Rodzynki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 dag maku sparzonego i zmielonego
4 jaja
3 łyżki miodu
20 dag cukru pudru
10 dag margaryny
Olejek migdałowy do smaku
Ciasto jasne:
8 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag margaryny
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
W pierwszym kroku zróbmy ciasto ucierane, czyli, tłuszcza utrzyjmy z żółtkami i wsypmy proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wyłóżmy na blaszkę o wymiarze 25/36.
Następnie przygotujmy masę makową: Z białek ubijamy pianę. Tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Powoli dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, miód płynny, olejek migdałowy do smaku, rodzynki, skórkę pomarańczy, pokrojone orzechy włoskie i pianę. Mak dajemy na ciasto.
W ostatnim kroku robimy ciasto jasne, czyli białka ubijamy na sztywną pianę wraz cukrem. Dodajmy obie mąki i proszek do pieczenia. Margarynę roztapiamy w osobnym naczyniu i studzimy, wlewamy do ciasta ciągle miksując. Gotowe ciasto dajemy na mak i pieczemy w 180 stopniach do 50 minut. Dekorujemy polewą i śnieżynkami.
Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu