Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Mazurek czekoladowy na kruchym cieście

print Drukuj
Mazurek czekoladowy na kruchym cieście

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.6

33 ocen

Mazurek czekoladowy to jedno z najbardziej popularnych ciast kuchni polskiej podawanych podczas Świąt Wielkanocnych. Mazurek może być przygotowany na bazie różnych ciast. Nasz mazurek czekoladowy jest na kruchym cieście. Kruche ciasto i czekolada - to jest to! - wspaniały mazurek czekoladowy.

składniki
  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej, razowej lub krupczatki
  • 1 kostka (200 g) masła
  • ¼ szklanki cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • odrobina zapachu waniliowego lub startej laski wanilii
  • krem:
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady deserowej
  • 150 ml śmietanki kremówki
sposób przygotowania

Mazurek czekoladowy - tyle radości w jednym cieście :) Sprawdzony przepis na mazurek czekoladowy:

 

  1. Schłodzone masło wrzucamy do pojemnika, dodajemy mąkę i rozdrabniamy wszystko za pomocą drewnianej łopatki (Jeśli masło jest mocno zmrożone - możemy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach)..
  2. Dodajemy pozostałe składniki na kruche ciasto i wszystko miksujemy lub zagniatamy
  3. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
  4. Po wyjęciu z lodówki oddzielamy ⅔ ciasta i rozwałkowujemy je na blasze (używam blachy 23 na 33 cm) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pozostałą ⅓ ciasta wykorzystujemy do udekorowania brzegów mazurka. Możemy upleść warkocz ugnieść widelcem lub uformować palcami.
  6. Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 220 °C piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, na złocisty kolor. Po upieczeniu ciasto szybko wyjmujemy i studzimy.
  7. Śmietankę kremówkę wlewamy do garnuszka i cały czas mieszając (aby się nie przypaliła) podgrzewamy aż będzie gorąca. Pamiętamy aby nie zagotować!.
  8. Do śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając doprowadzamy do roztopienia.. Podgrzewamy aż do lekkiego zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystudzenia.
  9. Polewamy ciasto wystudzoną masą czekoladową i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  10. Mazurek dekorujemy płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub bakaliami według uznania.

Mazurek czekoladowy gotowy, gwarantuję, że każdy się nim zachwyci.
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!