Mazurek czekoladowy z bakaliami

Mazurek czekoladowy z bakaliami

Ocena:

19 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pomysłów na mazurki jest wiele, ja jednak najbardziej lubię mazurek czekoladowy. Piekę go nie tylko na Wielkanoc pomimo, że to mazurek i wszyscy sądzą, że pasuje tylko na Wielkanoc. Mazurek czekoladowy to po prostu pyszne ciasto i można je robić przez cały rok.

Składniki:

  • Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • Masa
  • 4 jajka
  • 250 g cukru 
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 tabliczki czekolady deserowej (gorzkiej)
  • 150 g posiekanych migdałów
  • 100 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowy z bakaliami - ozdoba stołu nie tylko na Wielkanoc.

  1. Ciasto:
  2. Mąkę ugniatamy z masłem i cukrem. Dodajemy żółtka i sól, mieszamy i jeszcze raz zagniatamy. Zagniecione ciasto wkładamy na ok 2 godziny do lodówki. I w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem masy.
  3. Masa:
    Rozpuszczamy czekoladę na wolnym ogniu następnie odstawiamy do przestudzenia.
    Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzoną czekoladę cały czas ubijając, aż składniki się połączą.
    Do masy stopniowo dodajemy mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec wrzucamy migdały. Możemy dodać rodzynki i i inne bakalie, i wymieszać.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Rozwałkowujemy ciasto i układamy na natłuszczonej blasze. Podpiekamy przez ok 15 min - do uzyskania jasnozłocistego koloru.
  5. Na podpieczone ciasto nakładamy masę i równomiernie rozporowadzamy. Jeszcze raz wkładamay do piekarnika na ok 20 min.
  6. Gotowe ciasto dekorujemy migdałami, rodzynkami, orzechamii - pełna dowolność.

Smacznego!

Autor: Anastazja

Polecamy nasze przepisy