Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Mazurek czekoladowy z bakaliami

print Drukuj
Mazurek czekoladowy z bakaliami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.4

19 ocen

Pomysłów na mazurki jest wiele, ja jednak najbardziej lubię mazurek czekoladowy. Piekę go nie tylko na Wielkanoc pomimo, że to mazurek i wszyscy sądzą, że pasuje tylko na Wielkanoc. Mazurek czekoladowy to po prostu pyszne ciasto i można je robić przez cały rok.

składniki
  • Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • Masa
  • 4 jajka
  • 250 g cukru 
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 tabliczki czekolady deserowej (gorzkiej)
  • 150 g posiekanych migdałów
  • 100 g rodzynek
sposób przygotowania

Mazurek czekoladowy z bakaliami - ozdoba stołu nie tylko na Wielkanoc.

  1. Ciasto:
  2. Mąkę ugniatamy z masłem i cukrem. Dodajemy żółtka i sól, mieszamy i jeszcze raz zagniatamy. Zagniecione ciasto wkładamy na ok 2 godziny do lodówki. I w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem masy.
  3. Masa:
    Rozpuszczamy czekoladę na wolnym ogniu następnie odstawiamy do przestudzenia.
    Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzoną czekoladę cały czas ubijając, aż składniki się połączą.
    Do masy stopniowo dodajemy mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec wrzucamy migdały. Możemy dodać rodzynki i i inne bakalie, i wymieszać.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Rozwałkowujemy ciasto i układamy na natłuszczonej blasze. Podpiekamy przez ok 15 min - do uzyskania jasnozłocistego koloru.
  5. Na podpieczone ciasto nakładamy masę i równomiernie rozporowadzamy. Jeszcze raz wkładamay do piekarnika na ok 20 min.
  6. Gotowe ciasto dekorujemy migdałami, rodzynkami, orzechamii - pełna dowolność.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!