Mazurek kajmakowy z orzechami

Mazurek kajmakowy z orzechami

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Jest to przepis na nieco inny mazurek kajmakowy. Właściwie można o nim mówić mazurek orzechowy a masę kajmakową traktować jako niekonieczny dodatek. Ja piekąc ten mazurek na Święta często zostawiam go bez masy kajmakowej na wierzchu i bez żadnych bakalii. Jedyną dekoracją są orzechy, ale Wam tak nie polecam, czyli dajemy i masę kajmakową i orzechy włoskie.

Składniki:

  • ciasto:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka zmielonych orzechów
  • 3 żółtka
  • ½ kostki masła
  • masa:
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 białka
  • garść podzielonych na połowki orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy - prosty przepis:

  1. ciasto:
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy/miksujemy aż do całkowitego połączenia następnie dodajemy orzechy i wszystko wyrabiamy na jednolite ciasto.
  2. Blachę wykładamy aluminiową folią i rozkładamy na niej ciasto.
  3. masa:
    |Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder następnie pianą pokrywamy ciasto. Na wierzch kładziemy połówki orzechów.
  4. Wstawiamy do rozgrzanego do 150 st piekarnika. Pieczemy przez ok 45-50 min.
  5. Pilnujemy aby mazurek był lekko zarumieniony.
  6. Na gotowe przestudzone ciasto kładziemy ciepłą masę kajmakową

 

Smacznego!

 

Autor: Anika

Polecamy nasze przepisy