Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Ocena:

13 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.

Składniki:

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • masa: - możemy też kupić gotową
  • puszka skondensowanego mleka
  • 4 łyżki konfitur wiśniowych
  • 2 łyżki zimnej herbaty

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy:

  1. Ciasto:
    wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy z nich ciasto, owijamy w folię i wkładamy na ok 30 min do lodówki.
  2. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na ok 0.5 cm grubości i wykładamy nim blachę (wcześniej powinna być wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia). Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok 20 min.
  3. W tym czasie przygotowujemy masę:
    Do ok 3 litrowego garnka wlewam dużo wody, zanurzam puszkę i wstawiam na słaby ogień. Puszka powinna być cała zanurzona w wodzie. Gotujemy przez ok 1,5 h
  4. Konfiturę mieszamy z herbatą.
  5. Na wystudzone ciasto nakładamy konfiturę i wylewamy ostudzoną masę kajmakową
  6. Dekorujemy wg uznania: bakalie, migdały, suszone owoce.

Smacznego!

Autor: Konstancja

Polecamy nasze przepisy