Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

print Drukuj
Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.5

2 oceny

Idealny, bardzo słodki, polecam na Wielkanocny stół. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Życzę smacznego :)
składniki
Składniki na ciasto: 2 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowe składniki: mąka pszenna do posypania stolnicy pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku ( 20 dag ) słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag ) 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki suszonej żurawiny
sposób przygotowania
Wykonanie pysznego mazurka. Zaczynamy od ciasta: 1. Składniki przekładam do miski i zagniatam ciasto, następnie z ciasta formuję kulę i wkładam ją do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. 2. Następnie trochę schłodzonego ciasta wałkuję na posypanej mąką stolnicy i foremką w kształcie kwiatka wycinam ciasteczka (wycinam taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Następnie pozostałe ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część wałkuję i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwam widelcem i wokół brzegu układam wycięte wcześniej kwiatki. Następnie piekę w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzę i dopiero wtedy zdejmuję je z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkuję, wykładam do tej samej tortownicy, piekę i studzę. Teraz przekładanie: 3. Jeden krążek ciasta smaruję powidłem, przykładam drugim ciastem i lekko dociskam. Środek smaruję kajmakiem i dekoruję według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną. 4. Mazurek odstawiam na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podam je od razu będzie się łamało przy krojeniu. Życzę smacznego.
Ocena:
4.5
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!