Mazurek pomarańczowy w dwóch wersjach

Mazurek pomarańczowy w dwóch wersjach

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ten przepis na mazurek pomarańczowy jest kompilacją kilku zasłyszanych w mojej rodzinie przepisów. Oczywiście babcia i mama, gdy robiły mazurek, nie posiłkowały się gotowymi produktami. Ja jednak podałam też opcję dla bardziej leniwych albo nazwijmy: mających mniej czasu. Zatem szybki przepis na mazurek pomarańczowy poniżej. Smacznego!

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 90 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 180 g masła
  • Masa pomarańczowa:
  • 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • ok 250 g dżemu morelowego lub mandarynkowym
  • Lukier:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczowy to bardzo pyszne ciasto, szkoda, że robi się je jedynie na Wielkanoc :(

  1. Rozetrzeć masło z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, odrobinę zimnej wody i wszystko wymieszać. Zagnieść ciasto, uformować w kule, owinąć w folię i włożyć na ok 2 h do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek, i wyłożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Uformować brzegi.
  3. Włożyć do rozgrzanego do temp 180 st piekarnika i piec przez ok 20 min aż do uzyskania złotego koloru.
  4. Usmażoną skórkę pomarańczową zagotować z dżemem morelowym, wystudzić i wyłożyć na upieczone ciasto. UWAGA! Można kupić gotowy produkt w sklepie.
  5. Lukier:
    Wymieszać wodę z sokiem z cytryny a następnie ciągle mieszając dodać cukier puder. Jeżeli lukier nie ma zwartej konsystencji, dodać cukier. UWAGA! Można też kupić gotową polewę
  6. Dekorować można płatkami migdałów, suszonymi owocami. Na mazurkach dekoracji i dodatków nigdy za wiele.

Smacznego!

Autor: Anastazja

Polecamy nasze przepisy