Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Mazurek pomarańczowy i czekoladow y to coś, co lubimy, ale zdecydowaliśmy, że na Wielkanoc zrobimy jeden - to jest właśnie dla nas propozycja: mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową. Rodzina przy wielkanocnym stole będzie zachwycona!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 130 g mąki pszennej
  • 60 g mąki krupczatki
  • 130 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 5 łyżeczek zimnej wody
  • 3 łyżka cukru waniliowego
  • Masa:
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 200 g cukru
  • Polewa czekoladowa - można kupić gotową w sklepie lub rozpuścić czekoladę z odrobiną śmietany

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczowy trzeba zacząć od ciasta:

  1. Ciasto: 
    Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na ok 50 min do lodówki
  2. Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy (po rozwałkowaniu powinno mieć ok 1/2 cm grubości). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na to układamy ciasto, formujemy brzegi.
  3. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok 16- 20 min (do uzyskania złotego koloru)
  4. Masa: Cytrusy sparzamy, kroimy, usuwamy pestki i miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy (od czasu do czasu musimy zamieszać) na wolnym ogniu przez ok 30 min.
  5. Lekko przestudzoną masę nakładamy na upieczone ciasto
  6. Wierzch mazurka ozdabiamy polewą czekoladową

Smacznego!

Autor: Kinia

Polecamy nasze przepisy