Drobiowe mielone z pomidorowym sosem i serem żółtym.

Drobiowe mielone z pomidorowym sosem i serem żółtym.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jeżeli znudziły Wam się zwykłe mielone możecie przygotować oto takie z sosem pomidorowym i serem żółtym.Będzie bardzo pysznie i aromatycznie.Mojej rodzinie bardzo smakowało.Kotleciki podałam z ryżem i surówką z marchewki i jabłka.

Składniki:

Kotlety:

40 dag fileta z kurczaka

2 jajka

1 bułka namoczona w mleku lub wodzie

pół łyżeczki pieprzu ziołowego

pół łyżeczki przyprawy do kurczaka

sól do smaku

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

 

Sos:

1 puszka pomidorów pelati

3 ząbki czosnku

2 cebule

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

zioła prowansalskie według uznania

suszone przyprawy:czosnek,pomidory według uznania

 

Dodatkowo:

20 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

1.Mięso oczyścić,umyć i dokładnie osuszyć,następnie zmielić w maszynce razem z odciśniętą bułką.Do zmielonego mięsa wbić jajka,dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.Następnie formować okrągłe płaskie kotleciki i obtaczać w bułce tartej ( powinno wyjść 8 sztuk ).

2.Uformowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do miękkości i zrumienienia.Usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3.Cebule i ząbki czosnku obrać i pokroić w kostkę,przesmażyć na oleju (uważać,żeby za mocno nie przypiec ),dodać pomidory i dusić do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.Sos przyprawić do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem.

4.Gorący sos nałożyć na usmażone kotlety,posypać obficie startym na dużych oczkach serem i zapiec w gorącym piekarniku,aż ser się rozpuści.

5.Podawać gorące z dowolnymi dodatkami.Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy