Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone z warzywami

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Alterntywa dla zwykłych mielonych - jako urozmaicenie obiadu lub sposób na przemycenie warzyw niejadkom. Bardzo smaczne, zdrowe, dodatek tartych warzyw nadaje charakterystycznego smaczku. Serdecznie polecam! 

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 3 ogórki kiszone
  • 0,5 pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Przepis na mielone pyszne, dla niejadków:

  1. Łopatkę zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa.
  2. Marchewkę, pietruszkę i ogórki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do mięsa. 
  3. Jajko, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz bułkę tartą wymieszać z mięsem. W razie potrzeby doprawić do smaku.
  4. Z masy mięsnej formować kotlety. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, aż mięso nie będzie surowe (ok. 30-40 minut). 
  5. Mielone  najlepiej podawać np. z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.

 

Smacznego!

Autor: AgnieszkaW

Polecamy nasze przepisy