Przepis na kotlety mielone

Przepis na kotlety mielone

Ocena:

30 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Kotlety mielone to podstawa domowego jedzenia. Podstawowy przepis na mielone dostałem od siostry, ale metodą prób i błędów udoskonaliłem sztukę przyrządzania kotletów mielonych. Oto mój sprawdzony przepis na smaczne kotlety mielone!

Składniki:

  • wołowo-wieprzowe mięso mielone - 800 g
  • czerstwa bułka - 1
  • cebula - 2 małe
  • jajko - 1
  • musztarda - 1-2  łyżeczki
  • sól i świeżo zmielony pieprz - do smaku
  • olej roślinny - 3-4 łyżki
  • masło do smażenia - 1-2 łyżki

Sposób przygotowania:

A oto jak robię moje kotlety mielone, przepis na mielone:

  1. Bułkę moczę w ciepłej wodzie.
  2. Obieram cebulę i drobno siekam.
  3. Natkę pietruszki myję, suszę i drobno siekam.
  4. W misce mieszam mięso mielone z jajkiem, musztardą, cebulą, odciśniętą bułką, natką
  5. Doprawiam solą i pieprzem.
  6. Dokładnie mieszam i formuję kotlety.
  7. Rozgrzewam olej na patelni i smażę przez ok. 2 minuty, aż będą brązowe po obu stronach
  8. Zmniejszam ogień, dodaję masło i smażę przez  kolejne 4-5 min., od czasu do czasu polewając kotlety masłem.

Po usmażeniu kotlety mielone odsączam na papierowych ręcznikach. Podaję je oczywiście na gorąco, ale chwila ostygnięcia sprawi również, że kotlety będą bardziej zwarte. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy