Ziemniaczano-serowy placek.

Ziemniaczano-serowy placek.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Taki placek smakuje na ciepło jak i na zimno. Można go podać na obiad lub nawet na kolację.

Składniki:

20 dag ziemniaków

10 dag żółtego sera

półtorej szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku

pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

1 łyżka oleju

ciepła woda ( tak około pół szklanki )

masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie gotujemy do miękkości, miękkie odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy.

2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dwie łyżki sera odkładamy do posypania.

3. Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, papryki, sól, ser, ziemniaki i olej, miszamy i stopniowo wlewając wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.

4. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do tortownicy posmarowanej masłem, o średnicy 23 cm.

5. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Pod koniec pieczenia placek posypujemy odłożonym serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.

7. Kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy