Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi

print Drukuj
Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Taki tort bardzo polecam. Jest pyszny i pachnący. Zapraszam:)

składniki

Biszkopt:

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki suchego zmielonego maku

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

kilka kropli olejku migdałowego

 

Krem:

2 pełne szklanki mleka

20 dag masła 82 %

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

5 dag białej czekolady

cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )

 

Kulki:

pół szklanki mleka

10 dag wiórek kokosowych

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki wiórek kokosowych do obtaczania

 

Dodatkowo:

około 40 g płatków migdałowych

sposób przygotowania

1. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści, dodaję żółtka i olejek i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Biszkopt piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem i studzę. Wystudzony przekrawam na dwa krążki.

2. Mąkę mieszam z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowuję mleko z cukrem, wsypuję wiórki i gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzę i z jeszcze ciepłej formuję niewielkie kluki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Wyjdzie około 17 kulek.

3. W połowie mleka rozpuszczam budynie, pozostałe mleko zagotowuję, wlewam rozpuszczone budynie i gotuję do zgęstnienia. Budyń dobrze studzę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieram, na koniec wlewam płynną lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie ucieram.

4. Kilka łyżek kremu odkładam do dekoracji, pozostałym kremem przekładam krążki ciasta, smaruję również wierzch i boki. Odłożonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego wyciskam rozetki, tyle ile mamy kulek. Na każdą rozetkę wciskam kulkę. Cały tort posypuję płatkami migdałowymi.

5. Tak wykonany tort odstawiam do lodówki na kilka godzin żeby stężał. Po tym czasie tort kroję i podaję. Życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!