Mizeria - przepis najprostszy

Mizeria - przepis najprostszy

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Nie ma to jak mizeria, gdy za oknem lato w pełnej krasie. Mizeria to bardzo prosta surówka z ogórków ze śmietaną, pomimo tego smakuje wybornie, szczególnie, gdy na talerzu młode ziemniaki i schabowy. A przepis na mizerię używany przeze mnie wygląda tak.

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków
  • 5 łyżek śmietany
  • kilka szczyt soli
  • pieprz wedle uznania

Sposób przygotowania:

Najlepsza mizeria na obiad:

  1. Mizeria to przede wszystkim ogórki, więc najpierw myjemy i obieramy ogórki. Uważajmy na obieranie ogórków gruntowych - obieramy ogórki od jaśniejszej strony, wtedy nie są gorzkie. Pamiętajmy - jak obierać ogórka, żeby nie był gorzki? Obieramy ogórka od jasnej strony!
  2. Obranego ogórka kroimy na plasterki (jak Zbójcerze:) ) i solimy a następnie odstawiamy na chwilę, żeby puścił sok, który odlewamy.
  3. Dodajemy śmietany, pieprzymy, dokładnie mieszamy. Niektórzy dodają cukru, ale ja nie używam.
  4. Mizeria prawie gotowa, teraz schładzamy w lodówce przez ok. kwadrans i pyszna mizeria do schabowego gotowa.

Smacznego!

Autor: Rafi

Polecamy nasze przepisy