Czekoladowe mleko ryżowe

Czekoladowe mleko ryżowe

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Mleko ryżowe zawiera stosunkowo mało witamin i minerałów, a zwłaszcza wapnia. Niektórzy uważają to za jego wadę, a ja dostrzegam zdrowotną siłę czekoladowego mleka ryżowego! Dodatek kakao wzbogaca pyszny czekoladowy napój w liczne składniki odżywcze jak np. żelazo czy magnez. Dzięki czekoladowemu mleku ryżowemu w smaczny sposób uporasz się z anemią czy bolesnymi skurczami mięśni, ponieważ brak wapnia w mleku ryżowym znacznie zwiększa wchłanianie potrzebnych Ci minerałów.

Składniki:

  • Woda 2 litry
  • Ryż 4 łyżki ryżu
  • Sól szczypta soli
  • Cukier brązowy 1 łyżka
  • Kakao  6-7 łyżek
  • Cynamon szczypta

Sposób przygotowania:

A tak się robi odżywcze czekoladowe mleko ryżowe

 

  1. Ryż zalać wodą, posolić
  2. Zagotować
  3. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny
  4. Mleko wystudzić, dodać kakao.
  5. Zmiksować na gładką masę
  6. Przelać do butelki

 Gotowe. Przed użyciem wstrząsnąć! ;)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy