Taka kapusta jest bardzo pyszna i niezwykle aromatyczna. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do drugiego dania. Możemy podać ją również z młodymi ziemniaczkami. Polecam przepis. Pieczarki i młoda kapusta to bardzo pyszne połączenie.
40 dag pieczarek
1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
1 duża cebula
2 łyżki masła
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
koperek świeży według uznania
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
1. Pieczarki i cebulę należy obrać i wypłukać, następnie dokładnie osuszyć, pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w większą kostkę.
2. W garnku należy rozgrzać masło, na rozgrzane wrzucić pieczarki i cebulę, następnie często mieszając chwilę przesmażyć lekko rumieniąc.
3. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, następnie kapustę pokroić drobno, wypłukać i dokładnie odsączyć z wody. Pokrojoną kapustę wrzucić do przesmażonych warzyw, podlać niewielką ilością gorącej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, następnie dusić do miękkości i odparowania wody.
4. Gdy warzywa będą miękkie dodać do nich koperek drobno pokrojony, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość chwilę dusić przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
Moja rada: W skład mojej przyprawy uniwersalnej wchodziły suszone: cebula, marchewka, pasternak, natka pietruszki, lubczyk, curry, czosnek. Można użyć dowolnych ulubionych przypraw.
Młoda kapustka z ziemniaczkami
Młoda kapusta z koncentratem pomidorowym
Młoda kapusta duszona z ciecierzycą.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu