Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Młoda kapusta duszona z pieczarkami.

print Drukuj
Młoda kapusta duszona z pieczarkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Taka kapusta jest bardzo pyszna i niezwykle aromatyczna. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do drugiego dania. Możemy podać ją również z młodymi ziemniaczkami. Polecam przepis. Pieczarki i młoda kapusta to bardzo pyszne połączenie.

składniki

40 dag pieczarek

1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej

1 duża cebula

2 łyżki masła

3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

4 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

pieprz czarny mielony do smaku

sól do smaku

koperek świeży według uznania

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty

sposób przygotowania

1. Pieczarki i cebulę należy obrać i wypłukać, następnie dokładnie osuszyć, pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w większą kostkę.

2. W garnku należy rozgrzać masło, na rozgrzane wrzucić pieczarki i cebulę, następnie często mieszając chwilę przesmażyć lekko rumieniąc.

3. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, następnie kapustę pokroić drobno, wypłukać i dokładnie odsączyć z wody. Pokrojoną kapustę wrzucić do przesmażonych warzyw, podlać niewielką ilością gorącej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, następnie dusić do miękkości i odparowania wody.

4. Gdy warzywa będą miękkie dodać do nich koperek drobno pokrojony, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość chwilę dusić przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

Moja rada: W skład mojej przyprawy uniwersalnej wchodziły suszone: cebula, marchewka, pasternak, natka pietruszki, lubczyk, curry, czosnek. Można użyć dowolnych ulubionych przypraw.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!