Młoda kapusta duszona z pomidorem i cebulą.

Młoda kapusta duszona z pomidorem i cebulą.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Tak przygotowana młoda kapusta będzie wspaniałym dodatkiem do drugiego dania np. do ziemniaczków. Podczas jej przygotowania po całym domu roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będzie gotowa.

Składniki:

2 średnie cebule

1 duży pomidor

1 główka młodej kapusty

2 płaskie łyżeczki masła

sól i pieprz do smaku

koperek świeży według uznania

2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty

Sposób przygotowania:

1. Cebule należy obrać i pokroić w kostkę. Pomidora umyć, osuszyć, następnie sparzyć wrzątkiem i obrać skórkę i obranego pokroić na małe kawałki.

2. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, a następnie kapustę drobno pokroić. Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

3. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i chwilę przesmażyć lekko rumieniąc, następnie dodać pokrojonego pomidora, przesmażyć razem z cebulką przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać pokrojoną kapustę, podlać niewielką ilością gorącej wody i udusć do miękkości i odparowania całego płynu.

4. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodać koperek, przyprawę do kapusty, dusić jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Kapusta jest gotowa do podania. Smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy