Młoda kapusta przepis

Młoda kapusta przepis

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Wreszcie młoda kapusta na obiad! Nie mogłem się doczekać, a jak wiadomo najlepiej smakuje pierwszy raz, bo każda natępna chociaż równie dobra lub lepsza to już nie to samo, co pierwsza w roku młoda kapusta. Także, gdy młoda kapusta jest na rynku warto zrobić przepis. Polecam.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 30 dag kiełbasy grubomielonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta krok po kroku:

  1. Wypłukaną kapustę dość drobno szatkujemy i wrzucamy do garnka z wodą (2 szklanki). Kapustę dusimy na małym ogniu i dodajemy do niej: utartą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę kiełbasę, ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę soli i pieprzu. Dusimy wszystko do momentu, aż kapusta zmięknie (ok. 20 minut).
  2. Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany koperek. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Młoda kapusta smakuje podawana na gorąco, najlepiej z dodatkiem uprażonej bagietki.
  4. Uwaga! Pierwszą kapustę najlepiej gotować 10 minut w wodzie, potem tę wodę odlać i wlać świeżą przegotowaną.

 

Młoda kapusta gotowa do jedzenia.

Smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy