Młoda kapusta z kiełbasą
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
11 Ocen
Ilość porcji: 10
Młoda kapusta zagościła w naszych sklepach i w związku z tym zaczął się sezon na pichcenie młodej kapusty. Pamiętajmy, że najlepsze (w sensie najzdrowsze) są w niej zewnętrzne liście, te najbardziej zielone, które najczęściej odrywamy i wyrzucamy. Błąd! Młoda kapusta najlepsza jest z nimi i one właśnie mają najwięcej tego, co drogocenne w kapuście.
Składniki:
- 2 młode kapusty z zielonymi, wierzchnimi liściami)
- 1 cebula
- 1 duży pęczek koperku
- 50 dag kiełbasy cienkiej (np. zwyczajnej)
- 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 1 kostka rosołowa
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 4 duże liście laurowe
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Młoda kapusta z kiełbasą:
- Kapustę szatkujemy (lub kroimy dużym nożem) i wkładamy do dużego garnka napełnionego do połowy gorącą wodą z kostką rosołową i przyprawami: liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Kapustę dusimy na małym ogniu 20 minut, po czym dodajemy do niej przesmażoną na patelni kiełbasę (pokrojoną w kostkę) i cebulę (pokrojoną w kostkę).
- Całość gotujemy jeszcze jakieś 15 minut, aż kapusta będzie miękka i dodajemy koncentrat i drobno posiekany koperek.
Młoda kapusta gotowa i w dodatku pyszna.
Młoda kapusta może być podawana z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego.
Autor: Zuza
Polecamy również
Młoda kapusta zasmażana z przecierem
Gdy na obiad schabowy, a jak schabowy o tej porze roku, to wtedy oczywiście obok młode ziemniaki i młoda kapusta zasmaża...Młoda kapusta - sprawdzony przepis
Nie pamiętam kiedy ostatni raz tak dobrze zjadłem, a to była tylko młoda kapusta. Świeża, pachnąca koperkiem i wędzonką...Młoda kapusta z koncentratem pomidorowym
Taką kapustę możemy podać z ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem. Młoda kapusta z koncentratem pomidorowym to smaczny...Młoda kapusta
Maj to czas na świeże jarzyny, to czas na młodą kapustę z dodatkiem pachnącego koperku. Danie lekkie, smaczne i na każdą...Zupa z młodej kapustki
Młoda kapusta jest równiez pyszna, gdy się z niej zrobi zupę. Zachęcam każdego do wypróbowania przepisu bo...Zobacz więcej przepisów na: