MŁODA KAPUSTA Z PIECZARKAMI

MŁODA KAPUSTA Z PIECZARKAMI

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Taką pyszną kapustę gotowała moja mama. Trochę ją ulepszyłam. Polecam do ziemniaczków i mięsa (kotlety, żeberka, kurczak).

Składniki:

1 główka młodej kapusty
50 dag pieczarek
2 młode marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pęczek koperku
2 śląskie kiełbasy
1 mała śmietana 12 %
2 czubate łyżki mąki
2 liście laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
Sól, pieprz, słodka mielona papryka, jarzynka
Sucha zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

1.Kapustę przekroić na cztery części i poszatkować.

2.Wrzucić do garnka i zalać zimną wodą, posolić.

3.Gdy zacznie się gotować dodać obrane i pokrojone na plasterki pieczarki i marchewkę.

4.Cebulę obrać, posiekać, dodać do kapusty.

5.Gotować kilka minut.

6.Kiełbasę pokroić w plastry i wrzucić do garnka.

7.Dorzucić czosnek, liście laurowe i angielskie ziele.

8.Gdy kapusta będzie miękka wsypać posiekany drobno koperek i zieloną pietruszkę.

9.W kubeczku rozmieszać mąkę z małą ilością zimnej wody, dolać śmietanę. 10.Dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się kapusty.

11.Dorzucić przyprawy, wymieszać.

12.Całość gotować 3 minuty.


Uwaga: Jeżeli będzie za dużo wody w garnku, to trochę odlać.

# Tagi:

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy