Biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą

Biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Takie babeczki są bardzo proste w wykonaniu, można je przygotować, gdy akurat mamy ochotę na coś słodkiego. Słodycz ciasta i czekolady przełamują bardzo kwaśne jeżyny. Biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą są nie tylko proste w wykonaniu, ale również bardzo pyszne.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  •  

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 1 szklanka jeżyn

Sposób przygotowania:

Przepis na biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą:

  1. Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i ubić do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i chwilę ubić Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremek, ja piekłam w kartonowych mini keksówkach, które dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia, jeżeli takich nie mamy można upiec w formie na muffiny, wyjdzie nam wtedy więcej sztuk.
  3. Jeżyny umyć i dokładnie osuszyć następnie ułożyć je na cieście, lekko wciskając je do środka.
  4. Tak przygotowane babeczki piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzić suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone babeczki wystudzić.
  5. Czekoladę połamać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, następnie płynną udekorować babeczki i odstawić do zastygnięcia.

Gdy polewa zastygnie biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą są gotowe do podania. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy