Jogurtowe muffinki z bakaliami

Jogurtowe muffinki z bakaliami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ma ktoś ochotę na pyszne muffinki? Jeśli tak to polecam jogurtowe z bakaliami. Są mięciutkie i łatwe w wykonaniu. Zapraszam:)

Składniki:

Składniki na ciasto: pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego ) 2 łyżki suszonego berberysu 4 łyżki rodzynek 1 łyżka suszonej miechunki Dodatkowy składnik: 5 dag czekolady białej

Sposób przygotowania:

Wykonanie pysznych muffinek. Szklanką o pojemności 250 ml odmierzam składniki. 1. Jajka, cukier, cukier waniliowy, olej rzepakowy i jogurt przekładam do miski. Następnie miksuję mikserem przez kilka minut. Dodaję obie mąki i proszek do pieczenia i miksuję do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Na koniec do ciasta dodaję bakalie i mieszam dokładnie łyżką. 2. Tak przygotowane ciasto przekładam do formy do pieczenia muffinek używając dodatkowo papierowych papilotek. Muffinki piekę tak około 25 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Oczywiście sprawdzam suchym patyczkiem i studzę. 3. Czekoladę białą łamię na mniejsze kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Następnie dekoruję nią według uznania muffinki. Tak wykonane muffinki odstawiam do zastygnięcia. Po tym czasie są gotowe. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy