Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną.

Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Jest to mój autorski przepis na muffinki z pokrzywą, które według mnie są pyszne. Pokrzywa jest w nich bardzo wyczuwalna, ale w połączeniu z orzeźwiającą bitą śmietaną smakuje doskonale.

Składniki:

Ciasto:

2 małe jajka

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki krupczatki

pół szklanki cukru

5 łyżek oleju

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

pół pęczka pokrzywy

 

Dodatkowo:

1 galaretka o smaku miętowo-jabłkowym

1 szklanka śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania:

1. Liście pokrzywy umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładką masę i odmierzyć 3 łyżki.

2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać olej i chwilę poubijać. Następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia i pokrzywę. Całość dokładnie wymieszać.

3. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek, używając papierowych papilotek. Następnie piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni sprawdzając suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki dokładnie wystudzić.

4. Odłożyć 2 płaskie łyżki galaretki w proszku do dekoracji, pozostałą rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie ubić. Śmietaną udekorować muffinki i odstawić do stężenia.

6. Przed podaniem muffinki posypać odłożoną galaretką i podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy