Muffinki z powidłem i plasterkiem jabłka.

Muffinki z powidłem i plasterkiem jabłka.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszne i pachnące malutkie słodkości. Polecam:)

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

pół szklanki cukru pudru

półtorej szklanki mąki pszennej

15 dag masła lub margaryny

1 łyżka soku z cytryny

4 łyżki powidła śliwkowego

2 łyżki rodzynek

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cynamonu

 

Dodatkowe składniki:

cukier puder do posypania

1 jabłko

sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Masło lub margarynę dokładnie ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie dodajemy cynamon, powidło, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki i dokładnie ucieramy.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek.

3. Jabłko obieramy i kroimy na plasterki ( bez gniazd nasiennych ). Plasterki układamy na przygotowanych do pieczenia muffinkach, następnie plasterki jabłek skropiamy sokiem z cytryny.

4. Tak przygotowane muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni i sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.

5. Upieczone studzimy i oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy