Pyszne i idealnie mięciutkie, pysznie pachnące piernikiem muffinki. Z tego przepisu wychodzi 12 sztuk pysznych muffinek. Zapraszam:)
Ciasto:
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru
2 jajka
12,5 dag masła lub margaryny
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Przygotowujemy ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, miodem i przyprawą do piernika na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy.
2. Do ucieranej masy dojemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
4. Upieczone muffinki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy i smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu