Mufinki piernikowe z orzechami.

Mufinki piernikowe z orzechami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszne i idealnie mięciutkie, pysznie pachnące piernikiem muffinki. Z tego przepisu wychodzi 12 sztuk pysznych muffinek. Zapraszam:)

Składniki:

Ciasto:

2 łyżki miodu

4 łyżki cukru

2 jajka

12,5 dag masła lub margaryny

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka przyprawy do piernika

 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, miodem i przyprawą do piernika na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy.

2. Do ucieranej masy dojemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.

4. Upieczone muffinki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy