Walentynkowe muffinki czekoladowe z bitą śmietaną.

Walentynkowe muffinki czekoladowe z bitą śmietaną.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Takie muffinki można przygotować dla ukochanej osoby jako słodki prezent.Ślicznie wyglądają i są pyszne.Przepis na 12 sztuk.Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Składniki:

Ciasto:

20 dag masła lub margaryny

3 jajka

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 kopiaste łyżki kakao

 

Dodatkowo:

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

1 płaska łyżka żelatyny

cukier puder do smaku

posypka cukrowa ( u mnie serduszka)

barwnik spożywczy czerwony lub różowy

Sposób przygotowania:

1.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,stopniowo wbijać po jednym jajku i dokładnie utrzeć.

2.Następnie dodać obie mąki,proszek do pieczenia i kakao,całość dokładnie utrzeć.

3.Przygotowane ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek,dodatkowo można użyć papierowych papilotek.

4.Muffinki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Sprawdzić suchym patyczkiem czy są upieczone.Upieczone ostudzić.

5.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody,tak żeby nie było grudek i ostudzić.

6.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,następnie dodać odrobinę barwnika i przestudzoną żelatynę,dokładnie ubić.

7.Za pomocą szprycy dekorować mufinki,udekorowac również cukrową posypką.Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy