Naleśniki pieczarkowe w sosie beszamelowym

Naleśniki pieczarkowe w sosie beszamelowym

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Mozna przygotować dzień wcześniej .

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

·       400 g mąki pszennej

·       200 ml wody gazowanej

·       200 ml mleka

·       Szczypta soli

·       2 łyżki oleju

·       3 jajka

Farsz:

·       ½ kg pieczarek

·       Cebula

·       1 łyżka śmietany

·       15 dag sera żółtego

·       Sól

·       Pieprz

·       Olej do smażenia

Sos:

·       2 łyżki masła

·       2 łyżki mąki pszennej

·       1 szk. mleka

·       10 dag sera żółtego

·       Pieprz

·       Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1.   Wszystkie składniki na ciasto miksujemy i smażmy naleśniki.

2.   Cebulę obieramy i kroimy w kostkę następnie prużymy na rozgrzanym oleju.

3.   Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy pieprzem oraz solą.

4.   Dodajemy połowę  sera startego na tarce o dużych oczkach oraz śmietanę.

5.   Farsz nakładamy na każdy placek naleśnikowy i składamy w kwadraty.

6.   Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.

7.   W garnku rozpuszczamy masło.

8.   Dodajemy mąkę i mieszamy żeby nie powstały nam grudki.

9.   Następnie wsypujemy pieprz, gałkę muszkatołową.

10.        Wlewamy mleko.

11.        Na koniec dodajemy drugą połowę sera żółtego, chwilę gotujemy.

12.        Sosem polewamy naleśniki.

13.        Zapiekamy 20 minut w 180˚C.

14.        Naleśniki gotowe.

15.        Smacznego.

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy