Ciasto naleśnikowe:
· 400 g mąki pszennej
· 200 ml wody gazowanej
· 200 ml mleka
· Szczypta soli
· 2 łyżki oleju
· 3 jajka
Farsz:
· ½ kg pieczarek
· Cebula
· 1 łyżka śmietany
· 15 dag sera żółtego
· Sól
· Pieprz
· Olej do smażenia
Sos:
· 2 łyżki masła
· 2 łyżki mąki pszennej
· 1 szk. mleka
· 10 dag sera żółtego
· Pieprz
· Gałka muszkatołowa
1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy i smażmy naleśniki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę następnie prużymy na rozgrzanym oleju.
3. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy pieprzem oraz solą.
4. Dodajemy połowę sera startego na tarce o dużych oczkach oraz śmietanę.
5. Farsz nakładamy na każdy placek naleśnikowy i składamy w kwadraty.
6. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.
7. W garnku rozpuszczamy masło.
8. Dodajemy mąkę i mieszamy żeby nie powstały nam grudki.
9. Następnie wsypujemy pieprz, gałkę muszkatołową.
10. Wlewamy mleko.
11. Na koniec dodajemy drugą połowę sera żółtego, chwilę gotujemy.
12. Sosem polewamy naleśniki.
13. Zapiekamy 20 minut w 180˚C.
14. Naleśniki gotowe.
15. Smacznego.
naleśniki w pysznym meksykańskim sosie
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu