Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Zapiekane naleśniki

print Drukuj
Zapiekane naleśniki

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.0

1 ocena

Naleśniki z kapustą i grzybami zapiekane z sosem pomidorowym
składniki
- 500 g kapusty kiszonej - garść suszonych grzybów - 1 cebula - sól, pieprz - trochę oleju do smażenia ciasto naleśnikowe: - 100 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 szklanka mleka - szczypta soli - tłuszcz do smażenia sos: - 1 puszka krojonych pomidorów - 2 ząbki czosnku - bazylia, oregano - sól, pieprz dodatkowo: - ser żółty do posypania lub obłożenia - tłuszcz do posmarowania formy
sposób przygotowania
1. Ciasto naleśnikowe: do miski wsypać mąkę, dodać jajo i mleko oraz szczyptę soli. Ciasto ubić kuchenną rózgą lub mikserem, by miało konsystencję śmietany. Na patelni dobrze rozgrzać troszkę tłuszczu i na gorący wlać małą chochelką ciasto, a potem – obracając patelnią – rozprowadzić je równo po całym dnie. Naleśniki smażyć na średnim ogniu po 2 min z każdej strony. 2. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na pół godziny. Potem gotować przez 20 minut w tej samej wodzie. Kapustę kiszoną sparzyć i odsączyć. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Kapustę i grzyby wystudzić i również drobno pokroić. Na patelni zrumienić cebulę, dodać kapustę i grzyby. Doprawić do smaku. Chwilę posmażyć. 3. Sos: wymieszać pomidory z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 4. Zawijać kapustę z grzybami w naleśniki jak krokiety. Układać w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Polać sosem pomidorowym,, posypać lub obłożyć serem żółtym. Zapiekać ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
Tagi: Naleśniki
Autor:
Ocena:
4.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!