Naleśniki na mące kukurydzianej z syropem klonowym

Naleśniki na mące kukurydzianej z syropem klonowym

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Nietypowe naleśniki, ale bardzo pyszne. Mają ładny żółty kolor i ciekawy smak. Syrop klonowy dopełnia całości. Na podwieczorek polecam naleśniki na mące kukurydzianej z syropem klonowym.

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatkowe składniki:
  • syrop klonowy według uznania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na naleśniki na mące kukurydzianej z syropem klonowym:

  1. Z podanych składników miksuję gładkie i bez grudek o odpowiedniej konsytencji ciasto.
  2. Odstawiam je na pół godziny żeby odpoczęło.
  3. Gdy ciasto będzie już gotowe na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i smażę naleśniki. Powinno wyjść 6 sztuk o średnicy 17 cm.
  4. Naleśniki osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i zwijam w ruloniki.

Naleśniki na mące kukurydzianej podaję polane syropem klonowym i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy