Naleśniki z nutką cynamonu i cukrem trzcinowym.

Naleśniki z nutką cynamonu i cukrem trzcinowym.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Warto urozmaicić zwykłe naleśniki, chociażby nutką cynamonu i odrobiną cukru trzcinowego. W nowej odsłonie naleśniki z serem będą smakować wyśmienice. Polecam na podwieczorek naleśniki z serem.

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • około 2 szklanki mąki pszennej
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie serowe:
  • 25 dag białego sera
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier do smaku
  • 1 żółtko ( można pominąć )
  • pół budyniu waniliowego ( w proszku )
  • Dodatkowo:
  • masło do smażenia
  • olej do smażenia
  • cukier trzcinowy
  • kawałek laski cynamonu

Sposób przygotowania:

Przepis na naleśniki z serem:

  1. Składniki ciasta zmiksować na gładkie bez grudek ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste to należy dolać mleka, a gdy zbyt rzadkie to dodać mąki pszennej.
  2. Ciasto odstawić na pół godziny.
  3. Po tym czasie na rozgrzanym oleju na patelni smażyć naleśniki.
  4. Ser biały utrzeć z cukrem waniliowym, budyniem w proszku, ( żółtkiem ) oraz cukrem do smaku.
  5. Usmażone naleśniki smarować serkiem i składać w trójkąty.
  6. Następnie na patelni rozgrzać masło i smażyć naleśniki z jednej strony, obracać na drugą stronę i posypywać cukrem trzcinowym oraz startym na drobnych oczkach cynamonem.
  7. Smażyć chwilę, aż pod wpływem ciepła cukier trzcinowy się rozpuści.

Naleśniki z serem podawać gorące.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy