Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Ulubione danie z dzieciństwa: naleśniki, obojętnie w jakiej postaci, ale najczęściej na słodko. Obecnie wciąż sentyment pozostał, ale teraz to naleśniki ze szpinakiem królują. Naleśniki ze szpinakiem uważam za najsmaczniejsze naleśniki, na szczęście zaszczepiłem miłość do nich rodzinie, więc na naszym stole goszczą bardzo często. Szpinak może być świeży lub mrożony.

Składniki:

  • naleśniki ze szpinakiem - ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajo
  • szklanka mąki
  • szklanka wody
  • 1/4 szklanki mleka 
  • pół łyżeczki soli
  • olej
  • naleśniki ze szpinakiem - farsz ze szpinaku:
  • 600 g szpinaku w liściach może być mrożony
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/5 szklanki bulionu 
  • sól
  • pieprz 
  • 1/2 serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone przygotowuję zawsze w ten sposób:

  1. Składniki na ciasto mieszam mikserem, jak będzie za gęste ciasto to dodajemy wody. Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję śmietany (tylko nie kremowej!). Żeby naleśniki były bardzo puszyste (jak ktoś lubi), to do ciasta wlewamy mniej mleka, zamiast tego dodajemy kwaśnej śmietany.
  2. Po wyrobieniu ciasta, odstawiamy je na 20 minut, dzięki temu naleśniki będą lepsze.
  3. Smażenie zaczynamy od natłuszczenia patelni, pędzelkiem równomiernie rozprowadzamy olej po patelni. Smażymy na średnim ogniu, i gdy patelnia już rozgrzana nalewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy po patelni. Gdy wierzch naleśnika będzie suchy, przekręcamy na drugą i smażymy, aż się z lekka zezłoci. Zsuwamy na talerz.
  4. Naleśniki ze szpinakiem - farsz powstaje tak:
  5. smażymy na oleju czosnek, dodajemy szpinak, podlewamy bulionem i dusimy aż woda wyparuje. Posolić, popieprzyć, zamieszać, dodać serka mascarpone, wszystko dokładnie rozmieszać - farsz gotowy.
  6. Nakładamy farsz na naleśniki, zawijamy i można zajadać - naleśniki ze szpinakiem gotowe.

Smacznego!

Autor: Lesław

Polecamy nasze przepisy